TİP'li Sera Kadıgil: Kadın istihdamını 20 yılda yüzde 5 arttırmışsınız, bir de utanmadan yazmışsınız

TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerinde "2002’de %25 olan kadın istihdamını 20 yılda yapa yapa %30 yapmışsınız, bir de utanmadan buraya yazmışsınız bravo büyük başarı" dedi.
 Tarih: 03-11-2022 10:34:50
TİP'li Sera Kadıgil: Kadın istihdamını 20 yılda yüzde 5 arttırmışsınız, bir de utanmadan yazmışsınız

Türkiye İşçi Partisi Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçe görüşmelerinde AKP’nin “kutsal aile” algısını değerlendirdi.

 Kadıgil, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam eden görüşmelerde söz alarak  “Aile Bakanlığı bütçesini görüşmek üzere buradayız. Malumunuz aile pek mühim öyle diyorsunuz. Burada da her ağzını açan kutsal aileden bahsediyor. Gelin çok iddialı olduğunuz bu alana hep birlikte bir bakalım. Annelikten başka mevkide insandan saymadığınız kimselerden başlayalım, kadınlardan. 2002’de %25 olan kadın istihdamını 20 yılda yapa yapa %30 yapmışsınız, bir de utanmadan buraya yazmışsınız bravo büyük başarı" dedi.

Kadıgil, "Geçen seneki komisyon tutanaklarına bakıyorum %37 hedef koymuş kendine aile bakanlığı, sonuç ? Yine hüsran. Kadın istihdamı 10 milyon diyorsunuz. TÜİK ülkedeki 15 yaş üstü kadın sayısı: 33 milyon. Soruyorum Sayın Bakan; Nerede bu 25 milyon kadın.  Ben söyleyeyim size ya kaçak çalıştıkları işlerde ya çocuk, yaşlı, hasta, engelli hiç biri yoksa eşine “bakmak” için AKP Genel Başkanının uygun gördüğü yerde, emeğinin asla görünmediği evde" diye konuştu. 

“13.3 MİLYON KADIN KREŞ OLMADIĞI İÇİN İŞ BİLE ARAYAMIYOR”
TİP Sözcüsü 13.3 milyon kadınının çocuğunu güvenle bırakabileceği kimsesi olmadığı için iş bile aramadığının altını çizdi. TİP Sözcüsü bunun nedeninin ise  “Beceriksizlikten parasızlıktan falan değil, kadını eve hapsetmek isteyen politikalar çerçevesinde mevcut kamu kreşleri gözünüzün önünde bir bir kapatılıyor, asla yenisi açılmıyor, zaten bir avuç olan özel kreşler el yakıyor, böyle olunca kadın çocukla birlikte eve mahkum ediliyor” sözleriyle anlattı.

“HANİ AİLEYİ ÇOK ÖNEMSİYORUNUZ YA O ZAMAN BU SORULARIMA YANIT VERİN”
Kadıgil sözlerine “Hani aileyi, kadınları çok düşünüyorsunuz ya, soruyorum; neden çocuklarını güvenle emanet edebileceğimiz çağdaş ve ücretsiz kamu kreşleri yok bu ülkede? En az 3 çocuk sipariş etmeyi bilenler neden o çocuklar için 3 de kreş sipariş etmiyor? Şu bütçenizde neden beş kuruş yok bu iş için, soruyorum?  Neden övündüğünüz şey sadece 3 bin çocuğu sermeyenin kreşlerinde okutuyor olmak?”  şeklinde devam etti.

“ÇOCUKLARIN OKULA AÇ GİTMEMESİ İÇİN GEREKEN 100 MİLYAR YOK HOLDİNG SAHİPLERİNE 900 MİLYAR TEŞVİK VE VERGİ AFFI VAR”
AKP’nin “kutsal aile masalı”nda çocukların ve gençlerin payına ise yoksulluk, açlık ve ucuz iş gücü olmak düştüğünü belirten Kadıgil “Sadece TÜİK verilerine göre 6,5 milyon çocuk şiddetli yoksulluk çekiyor. Çocuk işçi sayısıyla ebeveyni işsiz çocuk sayısı eşit artık sayenizde: ikisi de 2 milyonu geçti! 866 bin kız çocuğu okulda değil. Okullaşma oranlarıyla övünmüşsünüz sunumunuzda tüm rakamlar 2002 ile karşılaştırılıyor. Çünkü 4+4+4’ten alırsanız foyanız ortaya çıkacak. Çocukların nasıl okuldan kopartıldığı gün yüzüne çıkacak! Gidebilenler ne halde? Çocuklar okullarda açlıktan bayılıyor artık ya bu ülkede. Evde beslenme çantasına koyacak yiyecek yok, çocuğa harçlık verecek para yok, bir su bir simit alsa 10 lira yetmiyor. Dönüp bakan var mı? Yok. Okullar açılmadan bir teklif verdim. Okullarda öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek verilsin dedim. Yıllık maliyeti 100 milyar TL etmiyor. Var mı bu bütçede çocuk açlığının yeri? Yok! Onun yerine holding sahiplerine 900 milyar teşvik ve vergi affı var! Dolar milyonerlerine 155 Milyar garanti ödemesi var! Susup oturan bir Aile Bakanlığı var!” dedi.

“MEB ELİYLE UCUZ İŞGÜCÜ SÖMÜRÜSÜ VE ÇOCUK İŞÇİLİĞİ MEŞRULAŞTIRILIYOR”
Kadıgil, Milli Eğitim Bakanlığı’nın mesleki eğitime yönelik olarak imzaladığı protokolü ucuz işgücü ve çocuk işçiliğinin meşrulaştırması olarak değerlendirerek “Ailenin parçası gençlerimiz için dün MEB bir protokol yaptı duydunuz mu? Meslek lisesi öğrencileri haftada 4 gün marketlerde kasiyerlik yapacak. En acısı ne biliyor musunuz? Gençler eve ekmek götürecekleri için seviniyorlar. Bu hale getirdiniz. Okuyamadıklarına üzülmeye mecalleri yok. Çünkü okumak zengin çocuklarına mahsus bir ayrıcalık artık bu ülkede.  Unutmadan kutsal ailelerinizde yaşayan gençlerin %70’i fırsatı olsa bu ülkeyi terk edeceğini söylüyor” diyerek eleştirdi. 

“ORTADAN İKİYE KIRDIĞINIZ KUTSAL AİLENİN DİREĞİ”
Kadıgil “kutsal ailenin direği baba”nın Türkiye’deki durumunu ise “Hafta 6 gün, gün 12 saat çalışıp aldığı maaşla değil ayın sonunu ortasını bile getiremeyen babamız. Çocuğuna bir simit parası verememenin utancıyla çoktan ortadan ikiye kırdığınız direğiniz” ifadeleriyle tanımladı.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI