"İktidarın baskıları gazeteciliği daha da zorlaştırıyor"

CHP Balıkesir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Ahmet Akın, Türkiye’de her geçen gün basın özgürlüğü üzerindeki baskıların arttığını söyledi. Ahmet Akın, “Gazetecilik hiçbir zaman kolay olmamıştır ama son yıllarda iktidarın, gazetecilere, hatta muhalif gazetecilere yaptığı baskılar bu mesleği daha da zorlaştırmıştır” dedi.
 Tarih: 03-05-2020 01:29:53

 

CHP’li Ahmet Akın, 3 Mayıs Dünya Basın Özgürlüğü Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, basın özgürlüğüne yönelik iktidar eliyle yapılan baskıların giderek arttığı söyledi. Basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin 180 ülke arasında 154'üncü sırada yer aldığına dikkat Çeken Ahmet Akın, Belarus, Kongo, Brunei ve Bangladeş gibi ülkelerin Türkiye’den daha iyi bir durumda olduğunu belirtti. Bu duruma gelinmesinde iktidarın payına işaret eden Ahmet Akın, “Hukuksuzlukları, haksızlıkları haber yaparak halkı bilgilendirdikleri için her gün en az bir gazeteci adliye koridorlarını arşınlıyor. Her gün sorgudalar. Rüşvetten ceza alıp ceza alanlar aftan yararlanıp dışarı çıkabildiler. Ama rüşvetçiyi haber yapan gazeteciler hapis yatmaya devam ediyor. Bu durumda adaletten, özgür basından, haktan söz edilemez” diye konuştu.

  •   Yönetmelik çıkarılmadan önce 13 Ağustos 2018 tarihi itibariyle 15 bin 423 basın kartı sahibi olduğunu bildiren CHP Milletvekili Ahmet Akın, 19 Mart 2020 tarihi itibariyle bu sayının 13 bin 989 olduğunu açıkladı. Ahmet Akın, son bir yılda basın kartı sayısında 770 azalma olduğunu belirterek, “Basın kartı, iktidar tarafından bir baskı aracı olarak kullanılıyor. Basını kontrol etmek isteyen iktidar basın kartı dağıtma yetkisini kendi elinde tutarak bunu güç olarak kullanmak istiyor. Bunun getirdiği sonuç özgür ve bağımsız olmayan basındır.  Gazetecilerin istediği ve savunduğu gibi gazeteciye kart verme yetkisi meslek örgütlerinin olmalıdır. Gazetecilerimizi iktidarın memuru olarak görmeye çalışan iktidar, bunun gerçekte böyle olmadığını er geç anlayacaktır” diyerek sözlerini tamamladı.

     

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan derlenen veriler:

    TARİH

    SÜREKLİ BASIN KARTI

    SERBEST BASIN KARTI

    TOPLAM BASIN KARTI SAHİBİ

    13 AĞUSTOS 2018

    5.709

     

    15.423

    29 KASIM 2018

     

     

    15.206

    21 MART 2019

    5.961

     

    14.759

    19 MART 2020

    5.670

    43

    13.989

     

     
  • Etiketler
      YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
    Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
      FACEBOOK YORUM
    Yorum
      DİĞER GÜNDEM Haberleri
    HABER ARŞİVİ
    Tüm Anketler
    Web sitemize nasıl ulaştınız?
    BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI