CHP’li Kaya: ‘Erzurum Pulur Köy Enstitüsü’ Fethullah Gülen için yerle yeksan edilmiş

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, “Daha önceki Köy Enstitülerinde yıkık binaları gördük, burası yerle yeksan edilmiş. Kimin için biliyor musunuz? Fethullah Gülen için… Fethullah Gülen’e burayı peşkeş çekmek istemişler” dedi.
 Tarih: 11-06-2022 16:48:28
CHP’li Kaya: ‘Erzurum Pulur Köy Enstitüsü’ Fethullah Gülen için yerle yeksan edilmiş

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla başlatılan 21 Köy Enstitüsü ziyaretlerinin on sekizincisi Erzurum Pulur Köy Enstitüsü’ne yapıldı.

Enstitüde incelemelerde bulunan milletvekilleri, binaların yıkılmasına dikkat çekti.

Ziyarete ilişkin CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, şu açıklamalarda bulundu:

“21 Köy Enstitüsü gezimizin on sekizinci durağındayız… Daha önceki Köy Enstitülerinde yıkık binaları gördük, yıkılmak üzere olan binaları gördük, inatla ayakta duran binaları gördük; yüreğimiz yandı, üzüldük. Ama buraya geldiğimizde, yüreğimizde başka bir yangın oldu. Burada yıkık binalara bile, eskiyen binalara bile tahammül edilmemiş; burası yerle yeksan edilmiş.

Kimin için biliyor musunuz? Fethullah Gülen için… Fethullah Gülen’e burayı peşkeş çekmek istemişler. Ama bu Cumhuriyetin yetiştirdiği, Pulur Köy Enstitüsü’nün yetiştirdiği, Pulur’daki Öğretmen Okulu’nun yetiştirdiği o cumhuriyetçi öğretmenler, milli eğitim müdürleri sayesinde direnilmiş… Ama ne olmuş, o Milli Eğitim Müdürü görevden alınmış, yetinmemişler o Milli Eğitim Müdürünü cezaevine atmışlar. Niye biliyor musunuz? Fethullah Gülen’e yol vermediği için! Soruyorum size, o Fethullah Gülen’e yol vermeyeni cezaevlerine atanlar, Fethullah Gülen’e yol vermeyenleri, direnenleri siz ne hale getirdiniz…

Erzurum Pulur Köy Enstitüsü hakkında kısa bir bilgi vermek istiyorum:

• Erzurum Pulur Köy Enstitüsü 1942 yılında kuruldu

• Pulur Köy Enstitüsü on yedinci sırada kurulan enstitüdür.

• Pulur Köy Enstitüsü de diğer Köy Enstitüleri gibi istasyon yakınında kurulmuştur.

• Pulur Köy Enstitüsü İki bin dönümlük araziye inşa edilmiştir.

• Toprakları verimli ve tarım yapmaya elverişlidir.

• Enstitü 51 öğrenci ve 6 öğretmenle eğitim öğretime başlamıştır

• Erzurum, Ağrı, Bayburt ve Gümüşhane gibi çevre illerden öğrenci almıştır.

• Pulur Köy Enstitüsü de diğer Köy Enstitülerinden gelen ekipler ve Pulur Köy Enstitüsü öğrencileri tarafından yapılmıştır. 

• . 1943’te yurt gezisine çıkan Cumhurbaşkanı İsmet İnönü de Erzurum gezisinde Pulur Köy Enstitüsü’nü de ziyaret etmiştir.

• Pulur Köy Enstitüsü’nün Kurucu Müdürü Ahmet Korkut’tur.

 

15 Ağustos 1942’de Ilıca'ya gelen Kurucu Müdür Ahmet Korkut Pulur Köy Enstitüsü’nün yapım aşamasını şöyle anlatmaktadır:

‘Yanında Lise Fizik öğretmeni Hüseyin'in (Karagöl) delaletiyle beş belediye meclis azası bulduk. Tapu sicil muhafızını da alarak üç faytonla araziye geldik. Takriri kıymet mazbatasını yaparak hepsine imza ettirdim. Bunun üzerine derhal, 14.582 liraya 4 kuruş istimlak tahsisatı istedim. Acele gönderdiler. Gazetede ilan ettik. Böylece, Pulur Köy Enstitüsü 2000 dönüm toprağa kavuştu. Tüm hazırlık işleri sona erince yüz talebe davet edildi. Birçok didinmeler neticesinde Toprak Mahsulleri Ofisinden 20 ton buğday alınmıştı. Buğday öğütülüp öğrencilerin ekmeği Ilıca'da yapılacaktı. Odun ve Et müteahhidimizle ekinleri su değirmeninde öğütme pazarlığı da yapılmıştı. Müteahhit bir gün geldi dedi ki: ‘Değirmenlerin suyu donmuş, un öğütmeye imkan yoktur’. O an tarihi bir buhran geçirdim. Müteahhide de: Ne söylüyorsun, biz öğrencileri davet ettik. Nerede ise akşama, sabaha öğrenciler gelecek. Onları açlıktan mı öldüreceğiz? Sizin yapacağınız iş bu kadar mı idi? diye çıkıştım. Erzurum boğazında bir değirmen döndüğünü haber aldık. Müteahhit buğdayları Erzurum'a kadar arabayla, oradan değirmene kızaklarla nakletmek suretiyle acil ihtiyacımızı karşılayacak kadar un öğüttü. Bizi Müthiş bir heyecan ve sıkıntıdan kurtarmıştı. 13 Ocak 1943'te öğrenciler gelmeye başlamıştı’

KÖY ENSTİTÜSÜ BİNALARININ YIKILMASI KANUNA AYKIRIDIR

Kültür Bakanlığı 4 Ocak 2000 tarihinde, 21 il valiliğine gönderdiği yazıda, “Yurt düzeyine yayılmış bulunan Köy Enstitüsü binaları, önemli tarihsel ve kültürel süreçlere tanıklık eden ve Cumhuriyet döneminin Atatürk ilkelerini yaşama geçirmek üzere eğitim ve çağdaş uygarlık hedefini simgeleyen kimlikleriyle 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nun 6. Maddesi gereği korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarıdır” denilerek, Köy Enstitüsü binaları koruma altına alınmıştır.

Ancak 2003 yılında ise Pulur Köy Enstitüsü’nün tescil kararı kaldırılmış, yerleşkedeki özgün yapılar okul yönetimi tarafından yıkılmış ve farklı mimari karakterde yapılar inşa edilmiştir.

Pulur Köy Enstitüsü binalarının yıkılması kanuna aykırıdır, Koruma Kurulu Kararlarına aykırıdır. Dönemin Erzurum İl Milli Eğitim Müdürü’nün direnmesine, hukuki direncine, “Burası asla yıkılmamalıdır.” diyen resmi yazısına ve kararlarına rağmen, üç gün Ankara’ya gittiğinde, Pulur Köy Enstitüsü binalarını kurt kapmış! Onun Ankara’ya gidişini fırsat bilen dönemin Valisi, burayı üç gün içinde yıkmış.

Şimdi soruyorum o Valiye, parlamentoda birlikte görev yapıyoruz…  “Vicdanın rahat mı?” Rahat mısın? Ama rahat değilsindir. Fethullah Gülen’e veremediğin için, hala için kan ağlıyordur! Ama biz senin de Cumhuriyetin çocuklarının tamamının da, 84 milyonun ruhunun rahat edeceği çalışmayı yapacağız.

Burası yeniden bu okulun arazisi olacak, burada yeniden çocuklarımız koşacak, burada erkek ve kız öğrencilerimiz köylerde yeniden aydınlanmanın ışığı olacak, yollarına devam edecekler.

Pulur Köy Enstitüsü;

• 1954 yılında Pulur İlköğretmen Okulu

• 1958 yılında Yavuz Selim İlköğretmen Okulu

• 1978 yılında Erzurum Aziziye Yavuz Selim Yatılı İlköğretim Bölge Okulu olarak eğitim vermektedir.

Hiç kimse unutmasın! Hiç kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacak. Biz intikam duygusuyla adım atmıyoruz. Ama geçmişimizi asla inkar etmedik, geçmişimizi tekrar da etmedik. Fatih Sultan Mehmet’in büstünü yapmış bu öğrenciler, Mustafa Kemal Atatürk’ün büstünü yapmış, Mimar Sinan’ın büstlerini yapmış, nerede bu büstler? Siz Cumhuriyet dönemine sahip çıkmadınız, siz Osmanlı dönemine sahip çıkmadınız, siz Selçuklu dönemine de sahip çıkmadınız, siz geçmişinizi inkar ettiniz! Bizim atalarımız geçmişini inkar edene “haramzade” der… Biz haramzadelere Cumhuriyeti, Cumhuriyet devrimlerini ve eğitim devrimlerini yem ettirmeyeceğiz.”

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI