Sera Kadıgil’den Soylu’ya zor soru: Hedef gösterenler bakanlığınızdan daha mı güçlü?

TİP Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, çeşitli gruplar tarafından hedef gösterilerek Valilik tarafından yasaklanan Onur Yürüyüşü’nü Meclis gündemine taşıdı.
 Tarih: 17-06-2022 13:10:40
Sera Kadıgil’den Soylu’ya zor soru: Hedef gösterenler bakanlığınızdan daha mı güçlü?

Kadıgil, Süleyman Soylu tarafından cevaplanmasını istediği önergesinde “Tüm halkımızın bir araya gelip dur demesini istiyoruz. Valilik bu yürüyüşe izin verirse biz de aynı gün aynı saatte bir araya gelip yürüyüş yapacağız” diyerek devlet organlarını ve yürüyüş yapacak yurttaşları örtülü olarak tehdit eden Yesevi Alperenler Derneği Genel Başkanı Kürşat Mican’ın açıklamalarının bu kararın alınmasındaki etkisi nedir? Bakanlığınıza bağlı kolluk güçlerinin yürüyüş için gerekli önlemi alacak ve sulh içinde yapılmasını sağlayacak gücü yok mudur? Yesevi Alperenler Derneği ve hedef gösteren diğer gruplar Türkiye Cumhuriyeti yasalarından ve Bakanlığınızdan daha mı güçlüdür?” diye sordu.

“YASAK KARARINI HEDEF GÖSTERENLER ALDI VALİLİK UYGULADI”
Önergesinde, sosyal medyada ve bazı yayın organlarında Çanakkale MUAF LGBTİ İnisiyatifi’nin düzenleyeceği etkinliğin hedef göstermesinin ve alınan yasak kararının suç  olduğunun altını çizen Kadıgil,  Valiliğin yasaklama kararını almadan önce hedef gösterenler tarafından  yasağın duyurulduğuna dikkat çekti. Kadıgil “10 Haziran tarihinde, sosyal medyada Şevki Oktem isimli kullanıcı “ Elhamdüliilah… Çanakkkale Valisi İlhami Aktaş beyefendiyi makamlarında ziyaret ettim. Şu anda dilekçe veriyorum. Sayın Valimiz kesinlikle yaptırmayacaklarını söyledi. Bir hatıra fotoğrafı çekilelim dedik, şu olayı halledelim tekrar gel o zaman çekelim dedi???? “ ifadeleriyle yasaklama kararı alınacağını duyurmuştur. 11 Haziran’da ise, Şevki Oktem isimli kullanıcının duyurduğu yasak kararı Valilik tarafından yayımlanmıştır. Şevki Oktem, Bakanlığınıza bağlı mülki idare amirine emir verecek makamda bir şahıs mıdır? Vali İlhami Aktaş, hangi sıfatla ve neden söz konusu şahısla görüşmüş ve ona yürüyüşe izin vermeyeceği sözünü vermiştir?” diye sordu.

Kadıgil ayrıca, Şevki Oktem adlı kullanıcının Valiyle “daha sonra çektireceklerini” söylediği fotoğrafın da ne zaman kamuoyuyla paylaşılacağını sordu.

 “VALİNİN KARARI PEK ÇOK SUÇU BARINDIRIYOR”
Tip Sözcüsü,  önergesinde Vali İlhami Aktaş’ın hukuka aykırı bu keyfi tutumuna yönelik Görevi Kötüye Kullanma, Görevi İhmal (TCK md. 257), Nefret Ve Ayrımcılık (TCK md.122), Kamu Görevinin Sağladığı Nüfuz Kötüye Kullanılmak Suretiyle İnanç, Düşünce Ve Kanaat Hürriyetinin Kullanılmasının Engellenmesi (TCK md.115-119) kapsamında soruşturma açılması gerektiğine de dikkat çekti.

“ÖNERGEYE VERDİĞİNİZ YANITIN GEREĞİNİ YAPACAK MISINIZ?”
Öte yandan daha önce de LGBTİ+’lara yönelik saldırıları Meclis gündemine taşıyan Kadıgil, İçişleri Bakanı Soylu tarafından verilen “Her türlü ayrımcılığa karşı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine taraf olan ve bunu Anayasamızdaki eşitlik ilkesi ile muhafaza eden Ülkemiz nefret suçlarına karşı gerekli hassasiyeti göstermektedir” yanıtını hatırlatarak, “Verdiğiniz yanıtın gereklerini yerine getirecek misiniz?” diye sordu.

Kadıgil’in önergesinde sorduğu sorular şu şekilde;

1- Valiliğin hukuka ve eşitlik ilkesini ihlal ederek sadece bir grubun anayasal hakkını gasp eden yasaklama kararının gerekçesi nedir? 

2- Valilik hangi gerekçeyle LGBTİ+’ların da vatandaş olarak Anayasa'nın 34. maddesinde güvence altına alınan toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkını kullanmasına izin vermek yerine yasaklamayı tercih etmiştir?

3- “Tüm halkımızın bir araya gelip dur demesini istiyoruz. Valilik bu yürüyüşe izin verirse biz de aynı gün aynı saatte bir araya gelip yürüyüş yapacağız” diyerek devlet organlarını ve yürüyüş yapacak yurttaşları örtülü olarak tehdit eden Yesevi Alperenler Derneği Genel Başkanı Kürşat Mican’ın açıklamalarının bu kararın alınmasındaki etkisi nedir? Bakanlığınıza bağlı kolluk güçlerinin yürüyüş için gerekli önlemi alacak ve sulh içinde yapılmasını sağlayacak gücü yok mudur? Yesevi Alperenler Derneği veya bahsi geçen İFAM- Akıncılar Türkiye Cumhuriyeti yasalarından ve Bakanlığınızdan daha mı güçlüdür?

4- Vali İlhami Aktaş’ın hukuka aykırı bu keyfi tutumuna yönelik Görevi Kötüye Kullanma, Görevi İhmal (TCK md. 257), Nefret Ve Ayrımcılık (TCK md.122), Kamu Görevinin Sağladığı Nüfuz Kötüye Kullanılmak Suretiyle İnanç, Düşünce Ve Kanaat Hürriyetinin Kullanılmasının Engellenmesi (TCK md.115-119) kapsamında herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

5- 10 Haziran tarihinde, sosyal medyada Şevki Oktem isimli kullanıcı “Elhamdüliilah… Çanakkkale Valisi İlhami Aktaş beyefendiyi makamlarında ziyaret ettim. Şu anda dilekçe veriyorum. Sayın Valimiz kesinlikle yaptırmayacaklarını söyledi. Bir hatıra fotoğrafı çekilelim dedik, şu olayı halledelim tekrar gel o zaman çekelim dedi????” ifadeleriyle yasaklama kararı alınacağını duyurmuştur. 11 Haziran’da da Şevki Oktem isimli kullanıcının duyurduğu yasak kararı Valilik tarafından yayımlanmıştır. Şevki Oktem, Bakanlığınıza bağlı mülki idare amirine emir verecek makamda bir şahıs mıdır? Vali İlhami Aktaş, hangi sıfatla ve neden söz konusu şahısla görüşmüş ve ona yürüyüşe izin vermeyeceği sözünü vermiştir? Şevki Oktem’in duyurduğu hatıra fotoğrafı ne zaman kamuoyuyla paylaşılacaktır?

6- Daha önce LGBTİ+’lara yönelik saldırılara ilişkin verdiğimiz soru önergesine “Her türlü ayrımcılığa karşı İnsan Hakları Evrensel Beyannamesine taraf olan ve bunu Anayasamızdaki eşitlik ilkesi ile muhafaza eden Ülkemiz nefret suçlarına karşı gerekli hassasiyeti göstermektedir” ifadeleriyle verdiğiniz yanıtın gereklerini yerine getirecek misiniz?

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI