Oyuncu olmak bazıları için küçük yaşlardan itibaren bir tutkudur. Peki, Tam olarak Oyunculuk nedir? Oyuncu olmak için yapılması gerekenler nelerdir? Nasıl Oyuncu olunur? Oyunculuk mesleği ile ilgili her şeyi sizler için derledik. Ankara’da çekilen birçok dizi ve film projesindedirektörü olarak görev alan ve aynı zamanda menajerlik de yapan Serkan Polat, mansethaber.com'un sorularını yanıtladı.
1- OYUNCULUK NEDİR?
Oyunculuk bir yapımda çalışan oyuncunun verilen karakteri canlandırmasıdır. Kişinin içindeki duygu, düşünce ve yaşanmışlıkları ortaya çıkarmasıdır. Bir oyuncunun içinde ne kadar fazla karaktere bürünme yetisi varsa oyunculuğunu o derecede sergileyebilir. Oyuncu herhangi bir dizi, Film, tiyatro gibi sahnenin olduğu alanlarda mesleğini icra eder. Oyuncunun işi rol yapmaktır. Oyuncu, ona verilen karaktere bürünerek bunu kamera karşısında veya bir topluluk karşısında sergiler.
2-NASIL OYUNCU OLUNUR?
Oyuncu olmak için konservatuvar, güvenilir bir ajans ya da özel eğitim veren sanat okullarına katılabilirsiniz. Oyuncu olmak isteyen kişiler, üniversitelerin; Drama ve Oyunculuk, Radyo Sinema ve Televizyon bölümlerinden lisans eğitimi alabilmektedir. Ayrıca konservatuarların oyunculuk bölümü bulunmaktadır. Konservatuara kabul için özel yetenek sınavına giriş şartı aranmaktadır. Ancak oyunculuk eğitimi tek başına mesleğe geçiş için yeterli görülmemektedir. Kişisel kabiliyeti arttırma yönünde bireysel çabalar gösterilmesi beklenmektedir. Oyuncu olmak isteyen kişide; yetenek, tutku ve gözlem becerisi olmalı. Kişi işine sadık bir karakterde olmalı.
3-OYUNCULARDA OLMASI GEREKEN ÖZELLİKLER NELERDİR?
Yetenek, gözlem gücü, çok çalışmak ve sabırlı olmak başta geliyor. Daha sonra kişi, oynadığı karakterleri en etkili şekilde yansıtabilecek yaratıcılığa sahip olmalı, oynadığı kişinin duygusuna bürünebilmeli ve hissederek oynamalıdır. Ayrıca kişi ezberleme kabiliyetine, beden dili ve düzgün bir diksiyon sahibi olmalıdır.
4-İYİ BİR OYUNCU OLMAK İÇİN BİLİNMESİ GEREKENLER?
Oyuncu her duruma hazır, sabırlı ve sakin olmalıdır. Oyuncu dizi ve filmlerin ekip işi olduğunu unutmamalı, bu anlamda yönetmene uymalıdır. Oyuncu oynadığı karakter ile bütünleşmeli ve bu şekilde oynadığı karakteri izleyiciye tam olarak geçirmelidir. Oyunculuk çok fazla ezberi gerektiren bir meslek dalıdır. Bu sebeple oyuncuların ezber kabiliyetinin iyi olması gerekir. Oyunculuğun önemli ayrıntılarından biri de ses eğitimi almış olmaktır. Oyuncunun iyi bir diksiyona ve hitabet yeteneğine sahip olması çok önemlidir. Güzel diksiyon oyuncunun rolünü daha iyi aktarmasını sağlar.
5-BİR AJANSA KAYDOLMAK ŞART MI? AJANS SEÇİMİ NELERE GÖRE YAPILMALI?
Ajansa kaydolmak kişinin set ortamını görmesine olanak sağlar. Oyuncu olmak isteyen kişilerin tek başına yönetmene ve yapıma ulaşması zor olur. Tam olarak ajans burada bir köprü görevi görüyor. Ajans seçiminde; ajansın piyasada yeterince aktif olup olmadığına, geçmişteki projelerine, popülerliğine, sosyal medya yorumlarına bakılarak seçilebilir.
6-OYUNCULUK EĞİTİMİ ŞART MI? OYUNCULUK EĞİTİMİ ALACAK KİŞİLERE NE TAVSİYE EDERSİNİZ?
Oyunculuk eğitimi şart değil. Baktığınızda kimi oyuncular eğitim almadan çok güzel projelerde yer alıyor. Tamamen kişinin yeteneğine, kendini geliştirmiş olmasına ve doğru bağlantılar kurmasına bağlı bir durum. Oyunculuk eğitimi alacaklara da tavsiyem; gerçekten iyi hocalarla, kaliteli kurumlarda çalışmalarıdır. Gidecekleri yerleri iyi araştırıp, güvenilir yerlerle çalışsınlar.
7-OYUNCU OLMAK İÇİN GEREKEN FİZİKSEL ÖZELLİKLER?
Oyuncu olmak için şart koşulan herhangi bir fiziksel özellik yok. Çünkü oyunculuk alanlarında çok farklı karakterler, çok farklı roller vardır. Her role de farklı tipler gerekir.
8-OYUNCU ADAYLARINA İLK ÖNERİLERİNİZ NE OLUR?
Gözlem yapmalı, kendilerini sürekli geliştirmeli, çok okumaları ve sabırlı olmalılar. Bu sektöre girecek kişiler mutlaka özgüvenli ve girişken olmalıdırlar. Çekingen davranmasınlar. Daha sonra güvenilir bir ajansa kaydolup, hayallerine ve hedeflerine giden yolu belirlemeliler.
9-OYUNCU ADAYLARININ GENELDE YAPTIĞI HATALAR NELERDİR?
Set koşullarına katlanamayıp, daha yolun başında pes etmeleri. Sabırsız olmaları ve yeterince emek vermeden sonuç beklemeleri başlıca yapılan hatalardır.
10- OYUNCULARIN GELİRLERİ NE SEVİYEDE?
Bu kişinin popülerliğine, yapıma yapacağı rol ve sahneye göre değişkendir.
Son yıllarda Ankara'da dizi film sektörüne sıfırdan yetiştirdiği oyuncularla dikkat çeken Serkan Polat, Türkiye'nin en iyi sanatçı menajerlerinin arasında yerini aldı. Polat, Ankara'da Tunalı Hilmi caddesinde bulunan Melodram ajansta hizmet vermeye devam ediyor. Kendisiyle iletişime geçerek siz de hayallerinize giden yola sağlam bir başlangıç yapabilirsiniz. İnstagram Kullanıcı Adı: serkanpolat5806
SERKAN POLAT KİMDİR?
"1989 yılı Sivas doğumluyum. İlköğretimimi Süleyman Nazif İlköğretim Okulunda, liseyi ise (Mamak) Tuzluçayır Lisesinde tamamladım. Eğitimime Ankara Üniversitesi İşletme Bölümüne devam ettirerek mezun oldum. Aynı zamanda yardımcı oyunculuk ve tiyatro eğitimi de aldım. Sonrasında özel bir ajansta Ankara ve İstanbul için çekilen dizi ve filmlerde ekip başı olarak çalışmaya başladım. Birkaç yıl sonunda aldığım deneyimle, oyuncudirektörü oldum ve bir süre bu unvanda çalışmaya devam ettim. İşimi severek yapıyorum ve işimle ilgili donanımlı olmaya özen gösteriyorum. Şimdi ajansta menajer olarak çalışmaya devam etmekteyim, hedeflerim arasında kendi adıma bazı yapımlara imza atmak ve dizi çekimlerine yönelik tecrübelerimi ilerletmek yer almaktadır. Diğer taraftan yetenekli oyuncular yetiştirmek, kişilerin daha başarılı olabileceğini, özgüvenlerini arttırabileceklerini, kendilerini ifade edebilme yönünü güçlendirebileceğini gösterebilmek ve var olan oyunculuk yeteneklerinin ortaya çıkarılabilmesinde yardımcı olabilmek benim için büyük bir övünç kaynağıdır. Bu yönde oyuncu adaylarının yeteneklerinin ve buna bağlı ve yardımcı olabilecek diğer kabiliyetlerinin geliştirilmesini teminen güzel fırsatlar sunabilme düşüncesi benim ilkelerim arasında yer almaktadır. Tecrübelerim ışığında ve bu ana kadar yaptığım tespitlere dayanarak, inanıyorum ki her insanın içinde bir oyunculuk yeteneği vardır. İşte tam bu noktada sektöre girme arzusunda olan kişilere yol gösterebilmek ve geleceklerine ışık tutabilmek bence büyük bir başarıdır. Son olarak bu güzel mesleğe başlamam bana ışık tutan, yolumu aydınlatan ve birçok başarıya imza atmam da emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunarım."