Rusya Anayasası’nda planlanan değişikliklerle ilgili çalışmalar yürüten komisyonla yaptığı toplantıda konuşan Putin, görevde olduğu sürece ülkesinde eşcinsel evliliğin yasalaşmasını kabul etmeyeceğini söyledi.
Putin, “Bunu daha önce de söyledim, yine söylüyorum, ben devlet başkanı olduğum sürece bu gerçekleşmeyecek, bir ailede ebeveyn 1, ebeveyn 2 olmaz, anne ve baba olur” dedi.
Göreve geldiğinden bu yana Ortodoks Kilisesi ile uyumlu hareket eden Putin, ülkesini batılı liberal değerlerden uzak tutmak için yoğun çaba gösteriyor.
Rusya’da yeni anayasa değişikliği için kurulan komisyonun getireceği önerilerle, siyasi sistemde Putin’in önümüzdeki dönemlerde yetkilerinin artırılması hedefleniyor.
EŞCİNSEL EVLİLİKLER
Eşcinsel evlilik, hemcins evliliği veya evlilik eşitliği, aynı cinsten bireylerin evlenmesi ve karşı cinsten bireylerin evliliği ile eşit haklara ve statüye sahip olması durumudur.
Evlilik eşitliğinin yasallaştırılması APA'nın "yasal hak" nitelemesi ve eşitlikçilik konusunda cinsel ayrımın ortadan kaldırılması için aynı cinsten bireylerin resmî olarak birlikte yaşamalarına dair düzenlemeler bütününü kapsar.
Hemcinsler arası evliliğin yasallaşmasını savunan bazı kuruluşlar, özel haklar değil yalnızca evlilik hakkından eşit olarak yararlanma hakkını vurgulamak için "evlilik eşitliği" terimini kullanmayı tercih ederler.
Eşcinsel evlilik dünya genelinde 17, Avrupa genelinde 13 ülkede yasaldır. En son İrlanda, eşcinsel evlilikleri yasallaşırmıştır. Diğer ülkeler Almanya, Hollanda, Belçika, İspanya, Danimarka, Norveç, İsveç, Portekiz, İzlanda, Fransa, Birleşik Krallık ve Lüksemburg.