anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Kadın Dernekleri Federasyonu, Bakan Yanık’ın istifasını istedi

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ı istifaya davet etti.
 Tarih: 12-12-2022 10:30:19
Kadın Dernekleri Federasyonu, Bakan Yanık’ın istifasını istedi

 

Hiranur Vakfı'nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel'in kızının 6 yaşındayken istismara uğradığının ortaya çıkmasının ardından, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ı istifaya davet etti. Bakan Yanık’ın 'gayretsizliği' ve konuya 'siyaset üstü bakış' daveti 'akıllara ziyan bir durum’ olarak nitelendirildi.

TKDF Başkanı Canan Güllü imzasıyla yapılan yazılı açıklamada, “6 yaşında bir kız çocuğunu evlendirmek isteyenler, bunu cesaretlendirilenler, cezasız bırakanlar, çocuğa tecavüz eden, tüm haklarını elinden alarak bir kız çocuğunu hayattan koparan herkes tek tek hesap vermeliydi” denildi.

Türkiye’de, çocuğun yüksek yararı ilkesinin gerici ve erkek zihniyet tarafından ayaklar altına alınabildiğini ifade eden Güllü, “Bir iktidar bakanı, çocuğa yönelik tecavüz ve istismarı 'küçüğün rızası' diye aklayabiliyor. Her geçen gün artan çocuk hakları ihlalleri cezasızlık ile besleniyor, çocuklar akıl almaz bir biçimde cinsel şiddet görüyor, tecavüze uğruyor, sömürülüyor ve sürekli nesneleştiriliyor” dedi.

İktidarın anti-demokratik uygulamaları karşısında kadınların mücadeleden vazgeçmediğini belirten Güllü, tüm sendika ve meslek örgütlerine çağrı yaptığı açıklamasına şöyle devam etti: “6 yaşındaki bir kız çocuğunun uğradığı tecavüzün cezasız kalmaması, benzer olayların asla tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin acilen alınması ve ülkenin tüm çocuklarını tehdit eden gerici zihniyetin görmezden gelinmemesi için tüm sendikaları ve meslek örgütlerini bizimle ortak ses çıkarmaya çağırıyoruz.”

Cezasızlık ve sessizliğe son vermenin ortak ve güçlü bir sesle mümkün olacağını söyleyen Güllü, “Devletin korumakla yükümlü olduğu çocukları değil, 'denetlemekle yükümlü olduğu' ve yasadaki denetleme görevini yerine getirmediği için hukuken sorumlu olduğu tarikatların itibarını korumaya çalışmasını asla kabul etmiyoruz” dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Derya Yanık’ın olay ortaya çıktığı andan itibaren sessizliğe gömüldüğünü ifade eden Güllü, “Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın çocuğa yönelik her türlü şiddetin engellenmesine yönelik bir kaygı taşımadığı ve buna yönelik bir planı olmadığı açıktır. 6 yaşında ve sonrasında uğradığı istismarı 2020 yılında ihbar yapan maruz kalanın bakanlığın koruması altında olduğunu söyleyen sayın bakanın, yargıyı hızlandırma yönündeki gayretsizliği ve konuya siyaset üstü bakış daveti akıllara ziyan bir durumdur” diye konuştu.

Güllü, ulusal ve uluslararası düzenlemelere göre çocuğun korunmasından birinci derecede sorumlu olan Derya Yanık’ın bu görev ve sorumluluklarının gereğini yerine getirememesi nedeniyle istifasını talep etti.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI