anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Faik Öztrak, TÜİK'in işsizlik verilerine dikkat çekti: İzaha muhtaç

CHP Tekirdağ Milletvekili ve Ekonomi Politikalar Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, TÜİK'in açıkladığı işsizlik verilerine dikkat çekti. Öztrak, "Ağustosta geniş işsizlikte yaşanan sert düşüş özellikle izaha muhtaç" dedi.
 Tarih: 11-10-2022 00:35:26
Faik Öztrak, TÜİK'in işsizlik verilerine dikkat çekti: İzaha muhtaç

TÜİK ağustos ayı için 3 milyon 312 bin işsiz açıklarken, aynı zaman diliminde İŞKUR’a kayıtlı 3 milyon 342 bin işsiz sayısı dikkat çekti. DİSK-AR’a göre ise işsiz sayısı 7 milyon 337 bin kişi oldu.

Sosyal medya hesabından TÜİK'in verilerine ilişkin paylaşım yapan CHP'li Faik Öztrak, "Ağustos'ta işsizlik oranı 0,4 puan düşerek yüzde 9,6 olmuş. Daha çok çalışmak istediği halde çalışamayan ve iş bulma ümidini yitirenleri de kapsayan geniş işsizlik ise Ağustos'ta 2,6 puan düşerek yüzde 19,8 olmuş. Ağustos'ta geniş işsizlikte yaşanan sert düşüş özellikle izaha muhtaç. Temmuz'da 787 bin artan geniş işsiz sayısı, Ağustos'ta 1 milyon 42 bin gerilemiş. Temmuz’dan Ağustos’a tek bir ayda ne oldu da, geniş işsiz sayısı 1 milyonun üzerinde geriledi? Bunun açıklanması lazım" dedi.

"NORMAL DEĞİL"
Öztrak, "Ağustos'ta daha çok çalışmak istediği halde çalışamayanların sayısı 444bin, iş bulma ümidini yitirdiği için iş aramayanların sayısı ise 498bin azalmış. Temmuz’da bu sırasıyla 456bin ve 448bin artış göstermişti. Verilerin tek bir ayda bu kadar oynaklık göstermesi normal değil" ifadelerini kullandı.

"PANDEMİ ÖNCESİ DÖNEMİNİ YAKALAYAMAMASI DA İLGİNÇ"
Öztrak, "İş bulma ümidini kaybedenlerin sayısı tek bir ayda bu kadar hızlı düşerken, ekonomide yavaşlama emarelerine rağmen 'daha çok çalışma imkanı' artarken, işgücüne katılımın hala pandemi öncesi dönemini yakalayamaması da ilginç. Ağustos'ta işgücüne katılım sınırlı bir artış gösterse de salgın öncesinin altında. Özellikle çalışabilir erkek nüfusun işgücü piyasasına katılımında ciddi dalgalanmalar var. İki aydır işgücü piyasasından çekilen erkek nüfus Ağustos'ta yeniden işgücüne katılmaya karar vermiş" dedi.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI