anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Çavuşoğlu’dan Rusya’ya ‘yaptırım’ açıklaması

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin, Rusya'ya yönelik alınan yaptırım kararlarını tek tek incelediğini belirterek, "Biz genel anlamda bu tür yaptırımlara ilkesel olarak katılmadık. Bu yaptırımlara da katılma eğilimimiz yok" dedi.
 Tarih: 02-03-2022 12:10:23
Çavuşoğlu’dan Rusya’ya ‘yaptırım’ açıklaması

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldığı bir televizyon programında, Rusya-Ukrayna savaşı ve gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Çavuşoğlu, bugün Rusya ile Ukrayna arasında yapılması planlanan müzakereler konusunda zemin yokladığını ancak görüşmelerin birkaç gün daha ertelenebileceğini belirtti.

Müzakerelerin ateşkesle sonuçlanmasını beklediklerini kaydeden Çavuşoğlu, “Ondan sonraki süreçte siyasi konuları görüşme, müzakere etme bakımından yeterli zamanları olacaktır ama şimdi acil olan nedir, ateşkes. Çatışmalar, bombardımanlar devam ederken de bu müzakerelerden bir sonuç çıkmaz. Önce ateşkesi tesis etmelerini bekliyoruz” diye konuştu.

Çavuşoğlu, Moskova’ya yönelik yaptırımların Rus ekonomisinin yanı sıra yaptırım kararı alan Avrupa Birliği (AB), AB ülkeleri ve diğer ülkeleri de etkileyeceğini dile getirdi.

Türkiye’nin, yaptırım kararlarını tek tek incelediğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Bunların ekonomimize etkisi nedir, enerji arz güvenliğimize etkisi ne olacaktır, hava sahası da dahil. Biz genel anlamda bu tür yaptırımlara ilkesel olarak katılmadık. Bu yaptırımlara da katılma eğilimimiz yok" dedi.

Çavuşoğlu, Rusya'ya yönelik yaptırımlara katılması için Türkiye'ye herhangi bir talep ya da baskı gelmediğini söyledi.

İki ülkeye müzakerelere başlaması konusunda Türkiye'nin telkinlerini ilettiklerini belirten Çavuşoğlu, "Taraflarla görüşüyoruz, genel bilgi alıyoruz. Son yaptıkları açıklamaya göre bunu gizli götüreceklerini söylediler. Konuşmanın içeriğiyle ilgili bilgi paylaşmayacağını söylediler" diye konuştu.

Çavuşoğlu, Ukrayna Rusya arasındaki savaşa yönelik Türkiye’nin pozisyonunu, şu ifadelerle anlattı:

"Türkiye taraf tutmak zorunda değil. Türkiye ilkesel tutum sergiliyor. Görüş ayrılığımıza rağmen her iki ülkeyle hem Rusya ile hem Ukrayna ile ilişkilerimizi ve iş birliğimizi geliştiren bir ülkeyiz biz. Savaş olduğu zaman biz taraf tutmak zorunda değiliz; tam tersi savaşın sona erdirilmesi konusunda her iki tarafla da eşit bir diyalog kurabilen bir ülkeyiz. O nedenle taraf tutma lüksümüz yok. Bir şey yanlışsa o yanlışı da söylemek zorundayız. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı, uluslararası hukukun ihlalidir. Başka krizlerde de ilkesel tutumuzu söyledik. Türkiye’nin takındığı tavırda herhangi bir çelişki yok."

Türkiye’nin 25 Şubat’ta Avrupa Konseyinde Rusya’ya karşı çekimser oy kullanmasına da değinen Çavuşoğlu, "Çünkü o kararda Rusya’nın temsil hakkı sona erdiriliyor. Rusya’nın buradan atılması demek, Rus vatandaşlarının insan hakları mahkemesine gidememesi demektir” dedi.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI