anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

TKP'den zeytinlikleri yok edecek düzenlemenin iptali için dava

TKP, zeytinlik alanların maden sahalarına açılmasına izin veren yönetmeliğin iptali için dava açtı.
 Tarih: 07-04-2022 13:12:24
TKP'den zeytinlikleri yok edecek düzenlemenin iptali için dava

Türkiye'de 189 milyon civarında zeytin ağacından 158 milyonu meyve veriyor. Türkiye dünyaya zeytinyağı ihracatında da ilk dörtte. Bu duruma rağmen AK Parti iktidarı zeytinlik alanları maden sahasına dönüştürmek istiyor.

Türkiye Komünist Partisi, 1 Mart 2022 tarihinde yürürlüğe giren ve zeytinlik alanların maden sahalarına açılmasına ve talanına izin veren yönetmeliğin iptali için dava açtı.

Yürütmenin durdurulması talep edildi
Doğanın sermaye tarafından sömürüsünün telafi edilemeyecek zararlara sebebiyet verdiği vurgulanan davada, davanın neticelenmesine kadar geçecek sürede yürütmenin durdurulması da talep edildi.

Yönetmeliği çıkartan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na karşı açılan davada, ilgili yönetmeliğin Anayasa'ya, kanunlara ve uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu belirtildi. Zeytinlik alanların ekolojik sistemdeki yeri ve önemi vurgulanarak, kamusal hizmetin kaynağının sermayenin ihtiyaçları değil toplumun genelinin gereksinimleri olduğuna işaret edildi.

Kamu yararına aykırı
Zeytin sahasına 3 kilometre mesafede, zeytinyağı fabrikaları ile küçük ölçekli tarımsal sanayi işletmeleri dışında bir tesisin yapılamayacağına dair emsal Danıştay kararlarının da hatırlatıldığı dava dilekçesinde yönetmelikle yapılan değişikliğin kamu yararına aykırı olduğu belirtildi.

Parti programına işaret edildi
Yapılan başvuruda, TKP'nin Parti Programı'nın 17.a maddesinin "Çevre ve kültür değerleri, ticari birer meta olmaktan kurtarılarak devlet tarafından korunur ve tüm toplumun kullanımına açılır" hükmüne yapılan vurgu ile TKP'nin, doğanın sömürüsüne ve talanına izin veren söz konusu yönetmeliğin iptalinde söz hakkı olduğuna işaret edildi.

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI