anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Can Ataklı: Bir safsatayı noktalayalım

Gazeteci Can Ataklı, 'Türkiye’de siyasilerin ABD’ye gidip icazet aldıktan sonra iktidara geldiğine' yönelik iddianın bir 'safsata' olduğunu söyledi
 Tarih: 03-11-2022 10:30:16
Can Ataklı: Bir safsatayı noktalayalım

Korkusuz gazetesi yazarı Can Ataklı, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD ziyaretinin ardından yapılan tartışmalara değindi.

"Türk siyasetinde dile çok dolanan bir konu vardır. Kamuoyunda da kalıcı bir algı yaratmıştır bu konu. Şu; 'Başbakanlığa giden yol Amerika’dan geçer. Amerika ziyareti yapmayan ve oradan icazet almayan kimse başbakan olamaz.' Bunu şimdi cumhurbaşkanı olarak da değiştirebiliriz çünkü en azından seçime kadar artık başbakanlık yok" diyen Ataklı, şöyle devam etti:

'HAMBURGER NEREDEYSE AKP'LİLERİN SLOGANI HALİNE GELDİ'
"Konu Kemal Kılıçdaroğlu’nun Amerika gezisiyle yeniden alevlendi. Başta AKP genel başkanı olmak üzere sarayın tüm adamları ve koalisyon ortağı Bahçeli, Kılıçdaroğlu’nun Amerika’ya 'icazet almak için' gittiğini ileri sürdü. Erdoğan daha da ileri sözler söyleyerek Kılıçdaroğlu’nun 8 saat ortadan kaybolmasını da dile getirdi. Sonra da 'Yolda durdukları bir benzincide hamburger yemişler. Böyle acemilik mi olur, bir siyasi parti genel başkanı bunu anlatır mı?' dedi. Hamburger daha sonra AKP’lilerin neredeyse sloganı haline geldi. İlgili ilgisiz ne kadar AKP’li varsa 'Hamburgercide kiminle buluştu, ne konuştular, Amerika’dan icazet almıştır' lafları gırla gitti."

"Şimdi gelelim konumuzun özüne" diye devam eden Ataklı, şunları yazdı:

'BU BÜYÜK BİR PALAVRA'
"Gerçekten Türkiye’de başbakan olanlar önce Amerika’ya gidip oradan icazet mi aldı?' Bu büyük bir palavra. Türkiye’nin yöneten hemen herkes mutlaka Amerika’ya gitmiş, dönemin Amerikan Başkanı ile Beyaz Saray’da görüşmüştür. Sadece Amerika değil, ülke yönetiminde olanlar dünyanın birçok ülkesine resmi ziyaretler yapmışlar. Karşılığında gittikleri ülkelerin liderlerini de Türkiye’de ağırlamışlardır.

'TEK KİŞİ RECEP TAYYİP ERDOĞAN'
Ancak bugüne kadar bir kişi hariç hiçbir siyasi lider, başbakan olmadan, ülke yönetimine gelmeden önce Amerika’ya gitmemiş, Beyaz Saray’da dönemin Amerikan Başkanı ile görüşmemiştir. Başbakan olmadığı halde Amerika’ya giden, Amerikan Başkanı ile Beyaz Saray’da görüşen ve döndükten birkaç ay sonra başbakan olan tek kişi Recep Tayyip Erdoğan’dır.

AKP genel başkanı 2002 yılının aralık ayında Amerika’ya gitti ve Beyaz Saray’da dönemin başkanı Bush ile görüştü. Görüşmede ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, Bush`un ulusal güvenlik danışmanı Condoleezza Rice, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ve ABD`nin Ankara Büyükelçisi Robert Pearson, Türk tarafından da Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Türkiye`nin Washington Büyükelçisi Faruk Loğoğlu, Dışişleri Bakanlığı Ortadoğu masası müdürü Tahsin Burcuoğlu, milletvekilleri Ömer Çelik, Egemen Barış, MKYK üyesi Cüneyt Zapsu bulundu.

Erdoğan yarım saat süren görüşmenin dışında ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz ile de özel görüşme yaptı. O tarihte AKP seçimi kazanmış ve tek başına iktidar olmuştu. Erdoğan ise o sırada yasaklı olduğu için partinin genel başkanıydı ancak hükümetle hiçbir ilişkisi yoktu.

'BU GEZİYE ABDULLAH GÜL'Ü GÖTÜRMEMİŞTİ'
AKP genel başkanı olarak bizzat Amerikan Başkanı Bush tarafından davet edilen Tayyip Erdoğan, bu geziye 16 Kasım 2002 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından başbakanlığa getirilen Abdullah Gül’ü götürmemişti.

Böylelikle Amerika başkanı böyle bir görüşmeyi yaparken Türkiye’deki yeni yönetimin başkanı olarak Abdullah Gül’ü değil Recep Tayyip Erdoğan’ı tanıdığını dolaylı olarak da olsa ilan etmişti.

Sonuç olarak, Türkiye’yi yönetenler Amerika’dan icazet alarak bu makama oturmamışlardır ancak Erdoğan’ın 'Amerika’dan icazet aldı' cümlesine muhatap olması da yanlış bir görüş sayılmaz."

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI