anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

HDP'li Paylan: EYT'li yurttaşlarımız bu prim ödeme günlerini tamamlayamazlar

HDP'li Paylan, hükümetin EYT çalışmasını eleştirerek "Yurttaşlarımız bu primleri tamamlayamazlar. Eğer böyle bir düzenleme yaparsanız EYT'lileri emeklilikte prime takılan hâline getirirsiniz" dedi.
 Tarih: 14-10-2022 09:07:56
HDP'li Paylan: EYT'li yurttaşlarımız bu prim ödeme günlerini tamamlayamazlar

TBMM Genel Kurulu’nda HDP’nin emeklilikte yaşa takılanların (EYT) sorunlarının çözülmesi için getirdiği öneri MHP ve AK Partili vekillerin oylarıyla reddedildi.

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan önerileri ile ilgili bir konuşma yaptı. Paylan "Çalışma Bakanlığı’ndan bazı bilgiler sızıyor. Ne diyor biliyor musunuz? ‘Bu EYT düzenlemesinin sonunda 750 bin kişi emekli olacak’ diyor. Allah Allah! Bizim bildiğimiz 5 milyon EYT'li var.  Çalışma Bakanı’nın aklında ne var biliyor musunuz, basına sızan bilgilerde? Kadınlardaki prim ödeme gününü 7 bin 200 güne, erkeklerde 9 b,n güne çıkarmak var. Yurttaşlarımız bu prim ödeme günlerini tamamlayamazlar arkadaşlar" dedi. 

'EYT KONUSUNDA MECLİS SORUMLULUK ALSIN'

ANKA'nın aktardığına göre Paylan'ın açıklamaları şöyle:

“Milyonlarca emeklilikte yaşa takılan, hakları için yıllardır mücadele ediyorlar ve maalesef iktidar onların mücadelesine yıllardır bigâne kalıyor hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan yakın bir zamana kadar 'Tutturmuşlar bir EYT. Arkadaşlarıma söylüyorum, beni bu yolda teşvik etmeyin. Seçim kaybedecek olsak bile ben bu işte yokum' diyordu ama emeklilikte yaşa takılanların bu iktidara iktidarı kaybettireceğini anladığı için talimatı verdi, EYT düzenlemesiyle ilgili Çalışma Bakanı çalışıyor.

Değerli arkadaşlar, EYT meselesi çözülmeli ama EYT meselesi hakkaniyetle çözülmeli. O yüzden EYT meselesi yalnızca sarayın iki dudağı arasına bırakılamayacak kadar önemli bir düzenlemedir. Şimdi Çalışma Bakanı ne diyor? "EYT konusunda hazırlıklar tamam" diyor, öyle değil mi? "EYT konusunda hazırlıklar tamam" diyor. İçinizden herhangi birisinin EYT konusunda ne olacağına dair bir bilgisi var mı arkadaşlar? EYT nereden çıkacak? Bu Meclis’ten çıkacak, öyle değil mi? Peki, bu Meclis EYT düzenlemesi konusunda bir çalışma yapıyor mu? Hayır, yapmıyor. İşte, o yüzden EYT konusunda Meclis sorumluluk alsın diyoruz, hakkaniyetli bir çözüm önerisi geliştirilsin diyoruz; bunun için bu araştırma önergesini Meclis’e sunduk. Gelin, EYT konusunda bu araştırma önergesine destek verin, komisyonu kuralım, hakkaniyetli bir çözümü bulalım.

'ÇALIŞMA BAKANI'NIN AKLINDA PRİM GÜNÜNÜ YÜKSELTMEK VAR'
Niye bunu öneriyoruz, biliyor musunuz? Çalışma Bakanlığı’ndan bazı bilgiler sızıyor. Ne diyor biliyor musunuz? ‘Bu EYT düzenlemesinin sonunda 750 bin kişi emekli olacak’ diyor. Allah Allah! Bizim bildiğimiz 5 milyon EYT'li var, 5 milyon EYT'liden 750 bini emekli olacak. Neden? Neden arkadaşlar, soruyor musunuz? Neden biliyor musunuz? Çünkü 8 Eylül 1999 öncesi kadınlarda yirmi yıl, erkeklerde 25 yıl çalışma süresi yeterliyken bir de 5 bin gün prim ödeme sayısı vardı, biliyorsunuz, 5 bin gün. Çalışma Bakanı’nın aklında ne var biliyor musunuz, basına sızan bilgilerde? Kadınlardaki prim ödeme gününü 7 bin güne, erkeklerde 9 bin güne çıkarmak var.

'EMEKLİLİKTE PRİME TAKILAN HALİNE GETİRİRSİNİZ'
İşsizlikte en çok işsiz kalan kesimler kimler biliyor musunuz? EYT'liler. Niye? Yaşları 45 ila 55 yaş arasında. 45 yaşında bir kişi olarak gidin, iş arayın bakalım, bulabiliyor musunuz? Bulamazsınız, patronlar gençleri tercih ediyor. Niye? Efendim ‘45 yaşındakiler daha çok maaş isterler’, ‘Gençler daha çok çalışır, ben onları daha çok sömürürüm’ diyor; 45 yaşındakini işe almıyor, 20 yaşındakini işe alıyor. O yüzden, 45 ila 55 arasındaki yurttaşlarımız bu prim ödeme günlerini tamamlayamazlar arkadaşlar. Eğer böyle bir düzenleme yaparsanız emeklilikte yaşa takılanları emeklilikte prime takılan hâline getirirsiniz değerli arkadaşlar.

'MİLYONLARCA STAJYER VE ÇIRAK YURTTAŞIMIZA SESLENİYORUM'
Başka ne getiriyor? Çalışma Bakanlığı bilgilerinden ne sızıyor biliyor musunuz? 8 Eylül 1999 öncesi çıraklık yapan var mı içinizde, stajyerlik yapan var mı? Ben yaptım değerli arkadaşlar, 8 Eylül 1999 öncesi çalıştım, alnımın akıyla çalıştım, ter döktüm; ne diyor biliyor musunuz benim gibi milyonlarca stajyer ve çırağa? 8 Eylül 1999 öncesi işe girmişsen, çırak ve stajyer olarak çalışmışsan senin işe girişini saymam. E, ne olacak? Ne olacak biliyor musunuz değerli arkadaşlar? Onlar bu uygulamadan yararlanmayacaklar. Milyonlarca stajyer ve çırak yurttaşımıza sesleniyorum: Bu iktidar EYT düzenlemesinden sizi faydalandırmayacak değerli arkadaşlar. Bu hak mıdır arkadaşlar? Bu konuda bir komisyon kurup bunu tartışmamız gerekmez mi ilgili sosyal taraflarla? Ama hayır, iktidar ne diyor? ‘EYT derneğiyle ben görüşmem, sivil toplum kuruluşlarıyla görüşmem. Ben sarayda bu işi çözerim, Meclis’e getiririm, Meclis de mühür basar’. Mühür mü basacağız, meseleyi mi çözeceğiz bunu tartışmamız lazım değerli arkadaşlar.

Başka ne var biliyor musunuz değerli arkadaşlar? 8 Eylül 1999'da işe girdiyseniz EYT'den yararlanıyorsunuz; evet, yaş sınırı var, prim ödeme günü var ama 9 Eylül 1999'da işe girdiniz, ne olacak biliyor musunuz? ‘60 yaşında emekli olacaksınız’ diyor sistem. Ya, bir gün geçmiş, ‘On yıl, on beş yıl daha bekle’ diyor sistem.”

HDP'nin EYT önerisi AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. 

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI