anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

CHP'li Akın: Ocak ayında vatandaşlarımızın fazla ödediği elektrik ücreti iade edilmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, en düşük tarifedeki aylık asgari elektrik tüketiminin 150 kilovattan 210 kilovata çıkarılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Akın, "Bu kapsamda ocak ayı boyunca vatandaşlarımızın fazla ödediği ücret hesaplanarak bir sonraki fatura döneminde iade edilmelidir" dedi.
 Tarih: 01-02-2022 11:54:47   Güncelleme: 01-02-2022 12:03:47
CHP'li Akın: Ocak ayında vatandaşlarımızın fazla ödediği elektrik ücreti iade edilmeli

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, en düşük tarifedeki aylık asgari elektrik tüketiminin 150 kilovattan 210 kilovata çıkarılmasına ilişkin, "Saray iktidarının yanlış kararı nedeniyle vatandaşlarımız faturalara daha fazla ücret ödemek zorunda kalmıştır. Zam oranları değişmeden 1 Ocak’ta ilk kademe 210 kilovatsaat olarak belirlenseydi vatandaşlarımızın faturaları yine ikiye ya da üçe katlanacaktı; ancak fatura tutarları yaklaşık 42 lira az olacaktı. Bu kapsamda ocak ayı boyunca vatandaşlarımızın fazla ödediği ücret hesaplanarak bir sonraki fatura döneminde iade edilmelidir" dedi.

Ahmet Akın, bugün yaptığı açıklamada, yılbaşından itibaren uygulanmaya başlanan kademeli elektrik tarifesinde bir ay sonra değişikliğe gidilmesini değerlendirdi. Akın'ın, şunları kaydetti:

"İktidarın kademeli tarife uygulamasını zam aracına dönüşmesinin ardından artan tepkiler üzerine iktidar geri adım atmak zorunda kalmıştır. Günlük 5 kilovatsaatten ayda 150 kilovatsaat olarak ilan edilen ilk kademenin yetersiz olduğunu defalarca dile getirmemize karşın bu yanlışta bile bile ısrar edilmiştir. Saray iktidarı, 1 Ocak’ta hayata geçen uygulamada 150 kilovatsaate onay vermemiş gibi vatandaşı faturalarla çarptıktan sonra ilk kademeyi 210 kilovatsaate çıkarmak zorunda kalmıştır.

"İLK KADEMEYİ YÜKSELTMEK VATANDAŞLARIMIZI RAHATLATMAYACAKTIR"

İlk kademede tüketim sınırının artması tek başına anlamlı değildir. Cumhuriyet tarihinin en büyük elektrik zamları hala yürürlüktedir. Düşük kademeye yapılan yüzde 52, yüksek kademe ise yüzde 127 oranındaki fahiş zamlar geri çekilmeden ilk kademeyi yükseltmek vatandaşımızı rahatlatmayacaktır. İlk kademenin, asgari tüketim olarak kabul edilen 230 kilovatsaat ve zamsız olması gerekmektedir. Kademeyi yükselterek vatandaşa şirin görünme gayreti içerisine giren AK Parti samimi ise enerji faturalarında yapılan fahiş zamları geri çekmelidir.

"SANTRAL TARİFESİNDEKİ ARTIŞ YENİ ZAMMIN HABERCİSİ"

Elektrikte ve doğal gazda KDV ve ÖTV derhal kaldırılmalıdır. Vatandaş enerji faturalarında indirim beklerken BOTAŞ’ın 1 Şubat itibarıyla elektrik santrallerinin tarifesinde yüzde 14 oranında zam yapması, önümüzdeki dönemlerde elektrik tarifelerinde yapılacak yeni zamların sinyalini vermektedir. İktidarın, enerji buhranı yaşanırken uyguladığı politika ya tüketimi kısmak ya da zam yapmak olmaktadır.

"KADEMENİN YÜKSELTİLMESİ TAM BİR ALDATMACADIR"

Saray iktidarı vatandaşlarımıza önce fahiş zam yapıp daha sonra bu zammı geri çekmeden ilk kademeyi yükseltmesi, ikiye hatta üçe katlanan faturaları düşürmeyecektir. Faturaları katlayan, düşük kademedeki yüzde 52 ile yüksek kademedeki yüzde 127 oranındaki zamlardır. Söz konusu fahiş zamlar dururken kademenin yükseltilmesi tam bir aldatmacadır. Fahiş zamlar geri çekilmeden ilk kademenin 150 kilovatsaatten 210 kilovatsaate çıkarılması tek başına anlamlı değildir. Asgari tüketim olarak kabul edilen 230 kilovatsaatin faturalara yansıması, ilk kademenin 210 kilovatsaate çıkarılmasına karşın 210 liradan yaklaşık 330 liraya çıkması şeklinde olacaktır.

"ESNAFIMIZI MAĞDUR ETMEKTEDİR"

Ticarethane abonelerinde ise herhangi bir kademe uygulanmadan doğrudan yüzde 127 oranında zam yapılması küçük esnafımızı mağdur etmektedir. Elektrik tüketimi fazla olan başta kasap ile süt ürünü üretici ve satıcılarının maliyetleri katlanarak artmaktadır. Kademenin 210 kilovatsaate çıkarılması, ticarethane aboneleri için hiçbir anlam taşımamaktadır. Ticarethane faturalarında tek bir kuruş düşüş olmayacaktır.

"VATANDAŞLARIMIZIN FAZLA ÖDEDİĞİ ÜCRET HESAPLANARAK İADE EDİLMELİDİR"

İlk kademenin 150 kilovatsaat olduğu tarife kapsamında ocak ayı boyunca mesken abonelerine bir ya da iki kez fatura düzenlenmiştir. Saray iktidarının yanlış kararı nedeniyle vatandaşlarımız bu faturalara daha fazla ücret ödemek zorunda kalmıştır. Zam oranları değişmeden 1 Ocak’ta ilk kademe 210 kilovatsaat olarak belirlenseydi vatandaşlarımızın faturaları yine ikiye ya da üçe katlanacaktı; ancak fatura tutarları yaklaşık 42 lira az olacaktı. Bu kapsamda ocak ayı boyunca vatandaşlarımızın fazla ödediği ücret hesaplanarak bir sonraki fatura döneminde iade edilmelidir.

"BAKAN 'OLUMLU' DEMİŞTİ, ERDOĞAN 'TEPKİLER VAR' DEDİ"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in 'Çoğunlukla olumlu tepkiler alıyoruz' demesinin üzerinden 10 gün geçmeden AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise 'Tepkiler var' diye düşük kademe sınırını değiştirmiştir. Aylarca hazırlandığı iddia edilen kademeli tarifenin ilk aydan değişmesi, iktidarın hiçbir çalışma yapmadan tarifeyi hayata geçirdiğini göstermektedir."

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI