anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

Kolombiya'nın yeni cumhurbaşkanı, eski gerilla savaşçısı Petro oldu!

Eski gerilla savaşçısı Gustavo Petro, Kolombiya'nın yeni Cumhurbaşkanı seçilerek Güney Amerika ülkesinin ilk solcu lideri oldu.
 Tarih: 20-06-2022 12:31:26
Kolombiya'nın yeni cumhurbaşkanı, eski gerilla savaşçısı Petro oldu!

Petro, sık sık gaflarıyla gündeme gelen eski Bucaramanga belediye başkanı ve iş insanı Rodolfo Hernandez'i seçimlerin ikinci turunda yüzde 50.47 ile geçti. Oyların neredeyse tamamı sayılırken Hernandez yüzde 47.27'de kaldı. 

Petro, temmuz ayında görevi devralırken; ilk günden itibaren artan fiyatlar ve eşitsizlik gibi ciddi sorunlarla mücadele etmek durumunda kalacak. 

T24'ün haberine göre bu seçim, Kolombiya için çok büyük siyasi değişim oldu. Ülke, daha önce hiç solcu bir cumhurbaşkanı seçmemişti. Son zamanlarda Peru, Şili ve Honduras gibi başka Güney Amerika ülkelerinde de solcu liderler mutlu sona ulaştı.

Seçim kazandığı belli olduktan sonra Twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, "Bugün halk için parti günüdür. Bugün memleketin sokakları saran mutluluk, acı çekenlerin yüreğine su serpsin" dedi.

Zafer konuşmasında da Petro "birlik" çağrısı yaptı ve en sert rakiplerine bir zeytin dalı uzatarak, muhalefet mensuplarının da istediği zaman sorunları konuşmak için cumhurbaşkanlığı sarayına gelebileceğini ifade etti.

1980'li yıllarda M-19 gerilla ordusunun parçası olan Petro, siyaset basamaklarını teker teker tırmanarak senatörlük ve başkent Bogota'nın belediye başkanlığını da yaptı. 

Petro'nun Cumhurbaşkanı Yardımcısı da Francia Marquez olacak. Ödüllü insan ve çevre hakları koruyucusu, ülkede bu makama gelen ilk siyah kadın olacak. 

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI