anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

TTB Başkanı Fincancı'nın tutukluluğunun devamına karar verildi

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın "örgüt propagandası" yaptığı iddiasıyla 7 yıl 6 ay hapis cezası ile tutuklu olarak yargılandığı davanın ilk duruşması gerçekleşti. Fincancı'nın tutukluluğunun devamına karar verildi. Duruşma 29 Aralık'a ertelendi.
 Tarih: 23-12-2022 15:56:23
TTB Başkanı Fincancı'nın tutukluluğunun devamına karar verildi

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Kuzey Irak’ta kimyasal silah kullandığına ilişkin iddiaların araştırılması gerektiğini söyledikten sonra hedef gösterilen ve tutuklanan Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Şebnem Korur Fincancı, hakim karşısına çıktı. Savcı, demeç verirken video konferans ile bağlantı yapılmasını suçun unsuru olarak değerlendirdi. Fincancı'nın tutukluluğunun devamı istenirken mütaalasını açıklayan savcı, demeç verirken video konferans ile bağlantı yapılmasını suçun unsuru olarak değerlendirdi. Avukat beyanlarının ardından mütalaasını açıklayan duruşma savcısı, Fincancı'nın iddianamedeki suç ile 7,5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep edildi. Fincancı'nın tutukluluğunun devamına karar verildi. Duruşma 29 Aralık'a ertelendi.

İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, savunmasını yapan tutuklu sanık Fincancı, suçlamayı kabul etmediğini belirtti.
Mahkemede “Bir insan hakları savunucusu olarak ifade özgürlüğü ve toplumun haber alma hakkını savunma sorumluluğum vardır” diyen Fincancı, şöyle konuştu:
“Bu yaşıma kadar elimden geldiğince bir yurttaş, bir adli tıp hekimi olarak görevlerimi eksiksiz yerine getirdiğime inanıyorum. Yıllarımı verdiğim adli tıbba hele ki zehirli toksik silahlar hakkında birçok makale yazmış biri olarak, bilimsel bir tartışma yerine linç girişiminde bulunanlara bir çift sözüm var. Bir adli tıp uzmanı olarak paylaştığım görüşüm kriminalize edilmeye çalışılmaktadır. Propaganda iddiası ile suçlandığım yayın 7 dakikalık bir konuşmadır. Bana sorulan sorulara yanıt verdim. Ben yayında kısaca bir ön tanıdan söz ettim. Yayında belirttiğim tıbbi görüş bir ön tanıdır. Hak kullanımı suç olamaz.”

Mahkeme başkanı, Fincancı'ya 'sen' diye hitap edince avukatlar itiraz ederek, nezaket kuralları gereği müvekkillerine 'sen' yerine 'siz' diye hitap etmesini istedi. Hâkim ise "Ne diyeyim, sanık kendisi" dedi. Avukatlar ise müvekkilleri sanık olduğu için istediği gibi hitap edemeyeceğini söyledi.

Fincancı, Meclis’te yapılan soruşturmanın bağımsız olmadığını vurguladı: “Tanıya erişebilmek için de etkili ve bağımsız bir soruşturma ve belgeleme gerekmektedir. Neyse ki Milli Savunma Bakanlığı, Meclis'te soruşturma yapacağını söyledi. Ama bağımsız mıydı? Hayır. Bir insan hakları savunucusu olarak ifade özgürlüğü ve toplumun haber alma hakkını savunma sorumluluğum vardır. Bir kamusal entelektüel olarak soru sorma, kamuya hakikat bildirme talebim bilim insanı sorumluluğunun yanı sıra yurttaş olmamın sorumluluğundandır. Hekimlik insana dair. İnsanlığa karşı suçların karşısında durmaktan, zeytinimize, arımıza sahip çıkmaya, savaşlardan iklim değişikliğine kadar her türden halk sağlığına zarar veren unsurun karşısında durmaktır. Nazım Hikmet'in de dediği gibi yaşamak ciddi iştir.”

Şebnem Korur Fincancı, 5 buçuk saat boyunca kelepçeyle yolculuk ettirilmesine tepki gösterdi: "Defaten başvurulara rağmen ne yazık ki İstanbul'a getirilme şartlarım ihlale yol açacak haldedir. 64 yaşındayım, pek çok sağlık sorunum var. O sevk araçlarının hepsine tanıklık ettim. En rahat araçla getirdiklerini söylediler. Amortisörü yok aracın ve benim fıtığım var. Şu anda ağrım var örneğin. Tek silahım kalem ve beynim. Kelepçeyle ve hareket sınırı olan kelepçeyle 5,5 saat, tüm yol boyunca yolculuk ettirdiler."

Milli Savunma Bakanlığı avukatı, duruşmaya katılma talebinde bulundu. Ancak mahkeme heyeti, Milli Savunma Bakanlığının suçtan zarar gören sıfatı olmadığı gerekçesiyle talebini reddetti. Bunun üzerine bakanlık avukatı yeniden söz alarak "Sanığın sözleri, TSK'ya asılsız bir iftiradır. Katılma gerekçemizi bildirmek istiyoruz" dedi. Mahkeme başkanı itirazlarını sonra yapabileceğini belirterek talebi reddetti. Bunun üzerine MSB avukatı salondan ayrıldı. Duruşma Fincancı'nın avukatlarının savunma yapmasıyla devam ediyor.

Etiketler
  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI