anani kanguru gibi ziplatip sikiyorum

BM'de en çok vetoyu Rusya yaptı

Atlas Araştırmalar Merkezi Başkanı Elhan Şahinoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Genel Kurulu'nun 130 üyesinin oyunun da dahil olmak üzere veto sisteminin kaldırılmasını gerekli gördüğünü söyledi.
 Tarih: 08-09-2021 16:44:27
BM'de en çok vetoyu Rusya yaptı

 

Rusya'dan 112 veto

 

BM Güvenlik Konseyi'nin şu ana kadar 2 bin 496 karar tasarısını 249 kez veto ettiğini vurgulayan Şahinoğlu, "Rusya 112 vetoyla lider, onu 81 vetoyla ABD, 29 vetoyla İngiltere, Fransa ile 16 ve Çin ile 11 vetoyla izliyor. Bazı konular, birinin vetosunun kullanılacağı varsayıldığından hiç tartışılmıyor" ifadelerini kullandı.

"Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu'nun 130 üyesinin oyu da dahil olmak üzere veto sisteminin kaldırılmasını gerekli görüyor" diyen Şahinoğlu, "Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi'nin sayısının 5'ten 20'ye çıkarılması gerektiğine ve Güvenlik Konseyi'nin Genel Kurul'a karşı sorumlu olması gerektiğine inanıyor. Recep Tayyip Erdoğan, birkaç gün sonra başlayan BM oturumunda büyük ihtimalle 'Dünya beşten büyüktür' sözünü tekrarlayacak. Önerisi beş daimi üye tarafından hoş karşılanmasa da, Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi olmak isteyen Japonya, Hindistan ve Almanya gibi ülkelerin çıkarınadır" diye konuştu.

 

Azerbaycan'dan Türkiye'ye destek

 

Japonya ve Hindistan'ın Çin'in bölgesel politikasından memnun olmadığını vurgulayan Şahinoğlu, şunları kaydetti:

"Bir buçuk yıl önce Çin-Hindistan sınırında çatışmalar yaşandı, can kayıpları yaşandı. Hindistan'ın itirazı BM'de görüşülemedi çünkü Çin, Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi ve veto hakkına sahip. Türkiye'nin stratejik müttefiki Azerbaycan, Bağlantısızlar Hareketi'nin başkanı olarak, dünyanın 5'ten büyük olduğu tezini ortaya atan Ankara'ya desteğini artırabilir.

Bu aynı zamanda Azerbaycan'ın güvenlik çıkarlarına da uygundur. Mesele şu ki, BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesinden üçü; ABD, Rusya ve Fransa aynı zamanda AGİT Minsk Grubu'nun eşbaşkanları ve Karabağ'ın 'statüsünü' canlandırmaya çalışıyorlar. Bu Azerbaycan'ın çıkarlarına aykırıdır. Bu nedenle, Bağlantısızlar Hareketi'nin başkanı ve Türkiye'nin müttefiki olan Azerbaycan, Ankara'nın 'Dünya 5'ten büyüktür' politikasını desteklemeli ve Minsk Grubu'nun eşbaşkanların tekel politikasını protesto etmelidir. Dünya 5'ten büyükse, Minsk Grubu da 3'ten büyüktür."

  YORUMLAR 0 Yorum YORUM YAP
Bu Haber'e ilk yorum yapan siz olun.
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  DİĞER GÜNDEM Haberleri
HABER ARŞİVİ
Tüm Anketler
Web sitemize nasıl ulaştınız?
BİZİ TAKİP EDİN
  • YUKARI